Romans Twelve Recap: Hervormde Kerk Valkenburg

Als Romans Twelve mogen wij regelmatig diensten muzikaal begeleiden. Dat vinden we natuurlijk ongelofelijk gaaf om te doen! Maar hoe gaat zo’n dienst eigenlijk in z’n werk? En wat maakt een dienst bijzonder? Door middel van verhalen van verschillende personen willen wij onze persoonlijke ervaringen met jullie delen. Deze keer neemt Ronald (elektrisch gitarist) jullie mee in zijn beleving naar aanleiding van de dienst van zondag 25 juni 2017 in de Hervormde kerk in Valkenburg. Veel leesplezier!

Het thema van deze jeugddienst was ‘Make a wish’. De voorganger had als Bijbelgedeelte gekozen voor een aantal verzen uit Johannes 15. 

“Maar als jullie één met Mij blijven en mijn woorden niet vergeten, kunnen jullie vragen wat jullie willen en het zal gebeuren. Door veel vrucht te dragen, bewijzen jullie mijn leerlingen te zijn. Daardoor wordt duidelijk hoe glorierijk mijn Vader is. Zoals de Vader van Mij houdt, houd Ik van jullie. Zorg dat je in mijn liefde blijft en dat doe je door je aan mijn geboden te houden. Want de Vader is van Mij blijven houden, doordat Ik Mij aan zijn geboden heb gehouden. Leef vanuit zijn liefde. Ik heb dit gezegd met de bedoeling dat mijn blijdschap in jullie zal zijn. Jullie zullen grote blijdschap ervaren. Ik zeg dat jullie net zoveel van elkaar moeten houden als Ik van jullie gehouden heb. Wie zijn leven voor zijn vrienden overheeft, heeft de grootste liefde.” Johannes 15:7-13 HTB

“,zodat mijn Vader jullie alles zal geven wat jullie Hem vragen in Mijn naam.” Johannes 15:16 HTB

Hier zegt Jezus eigenlijk dat we alles kunnen vragen en dat we het zullen ontvangen. Dat klinkt bijna té makkelijk. Je vraagt je dan ook af, zoals voorganger Piet Imthorn het mooi verwoordde, waar het addertje onder het gras zit.

Toch is het Jezus zelf die het zegt, Hij doet deze belofte. Ook staat er geschreven dat je in Hem en Zijn woord moet blijven. Maar wanneer is dat zo? Piet Imthorn legde het op deze manier uit: “Je moet opnieuw geboren worden (de geestelijke geboorte). Er is dus een moment in je leven waarop jij zegt: Here Jezus, ik weet dat ik niet zonder U kan leven. Ik wil dat U in mijn leven komt, zodat ik de rest van mijn leven U kan volgen. Niet alleen op zondag, maar elke dag opnieuw. ”

Aan de hand van mooie passende anekdotes heeft voorvanger Imthorn het thema uitgelegd. De volledige uitleg is hier terug te luisteren.

Liederen

In deze dienst hebben we een aantal liederen mogen zingen en spelen die dit thema mooi ondersteunen. Het eerste nummer in de dienst was Opwekking 635 – Wij zijn bij elkaar. In de bridge van dit nummer komt het thema prachtig naar voren: 

“In zijn liefde zijn wij Hem zoveel waard,

dat Hij zijn eigen Zoon zelfs niet heeft gespaard.

Des temeer verhoort en voorziet Hij ons die bidden in Zijn naam.”

Hij heeft zelfs zijn eigen Zoon naar deze wereld gestuurd om voor ons aan het kruis te gaan. Als wij Hem volgen, waarom zou Hij ons dan niet willen geven wat wij vragen in Zijn naam? 

 

Enough 

In Johannes 15:7-15 staat dat wij alles mogen vragen en ontvangen in Zijn naam. Misschien denken we dan direct aan alle aardse dingen die we kunnen krijgen. Het lied ‘Enough’ dat we tijdens de collecte zongen, laat juist zien dat wij niets meer nodig hebben als Jezus in ons leven is.

“All of You is more than enough for all of me.

For every thirst and every need

You satisfy me with Your love

And all I have in You is, more than enough!”

Een prachtige tekst die je elke dag weer zou moeten horen. En ik denk dat wanneer alles van Hem genoeg is voor jou, dat je ‘in Jezus bent’.

Persoonlijk vond ik het een mooie dienst om te begeleiden. Normaal ben ik altijd wel altijd wel iets gespannen voor en tijdens een optreden, maar door de aanwezigheid van God in deze dienst verdween dit bij de eerste gespeelde akkoorden.