Romans Twelve Recap: de Kattukse Brainweek


Als Romans Twelve mogen wij regelmatig diensten muzikaal begeleiden. Dat vinden we natuurlijk ongelofelijk gaaf om te doen! Maar hoe gaat zo’n dienst eigenlijk in z’n werk? En wat maakt een dienst bijzonder? Door middel van verhalen van verschillende personen willen wij onze persoonlijke ervaringen met jullie delen. Afgelopen donderdag mochten wij een bijdrage leveren aan een bijzondere dienst die was georganiseerd door de Kattukse Brainweek.

Eén van de aanwezigen was Nicolien de Jong, de moeder van Nicole.  Zij neemt jullie mee in haar beleving naar aanleiding van de dienst die donderdag 15 juni plaatsvond in de Vredeskerk in Katwijk. Veel leesplezier!

De Kattukse Brainweek is een week bomvol activiteiten waar geld wordt ingezameld voor onderzoek naar de Katwijkse Ziekte, een aandoening die hersenbloedingen veroorzaakt. Nicolien was aanwezig in de bezinningsdienst in de Vredeskerk. Zij is helaas nauw betrokken bij de Katwijkse ziekte, omdat haar man Louis al meerdere bloedingen heeft gehad. Ze is daarom al een flink aantal jaren fulltime mantelverzorger. Dat is erg zwaar, maar ze doet het met alle liefde. 

Dikke knuffel 

“Het leven staat namelijk niet stil als je zelf deze ziekte hebt, of als het voorkomt in de familie”, zegt Nicolien. “Dat was voor mij echt de bemoediging na afloop van de dienst, een echte oppepper. Ik wist weer dat ik het niet allemaal alleen hoef te doen, maar dat ik gesterkt word door God en dat ik bij Hem mijn kracht vandaan kan halen.”

Nicolien omschrijft de dienst als heel integer, omlijst met een aantal mooie liederen die werden gezongen. Haar persoonlijke favorieten waren ‘Ik zal er zijn’ en ‘Mijn Herder’ van Sela. “Toen mijn dochter Nicole erg geëmotioneerd raakte bij het nummer ‘Mijn Herder’, wilde ik eigenlijk op haar afrennen en haar een dikke knuffel geven. Dat heb ik niet gedaan, omdat ik zag dat ze zichzelf weer bij elkaar pakte en door zong. Maar dit nummer laat zo goed voelen dat je God nodig hebt in alles, want anders red je het niet. Dat heb ik altijd bij dat lied. De zin ‘Het ontbreekt mij aan niets’, zegt alles. Je wordt overal bij geholpen met Hem aan je zijde.”

Genieten

Het feit dat deze dienst wordt georganiseerd door de Kattukse Brainweek doet Nicolien erg veel. “Op deze manier worden de mensen bewust gemaakt van de impact die de ziekte heeft. Tegelijkertijd laat het zien dat er heel veel onderzoek nodig is voor een medicijn en dat God daar ook bij betrokken mag zijn.”

Nicolien vertelt ook dat de dienst indruk kan hebben gemaakt op niet-gelovigen. “Misschien waren er donderdag wel aanwezigen die niet vaak in de kerk komen, maar ook zij mochten met de boodschap naar huis gaan dat er Iemand is die voor hen zorgt. God is er altijd bij, je hoeft je niet druk te maken om van alles en nog wat. Geniet van alles wat je gegeven wordt, want je kunt je leven niet verlengen door je continu zorgen te maken. En ook al zijn er beperkingen, zelfs dan kan je nog genieten! Mijn leven is ook op z’n kop gezet door de ziekte van mijn man, maar ik ga niet bij de pakken neerzitten. Daarvoor is het leven te mooi. Geniet daarom van alles wat je nog gegeven wordt!”